"Μια προοδευτική αντεγκληματική πολιτική οφείλει να θέσει τέρμα στην αυταρχική λογική τής 'μηδενικής ανοχής', η οποία θέτει στο στόχαστρο της αστυνομίας κατά προτεραιότητα την παραβατικότητα της φτώχειας" ήταν η κοινή θέση που κατέθεσαν στον γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημ. Αναγνωστάκη αντιπροσωπείες της Ανοιχτής Πόλης και του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
"Βασικός στόχος μιας τέτοιας πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ιδίως στις πιο επαχθείς κοινωνικά μορφές της (εμπόριο ναρκωτικών, κυκλώματα σωματεμπορίας, μεγάλες αποθήκες για το λαθρεμπόριο, ρατσιστικό έγκλημα)" επισήμαναν, υπογραμμίζοντας ότι "η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας αντεγκληματικής πολιτικής δεν σημαίνει περισσότερο εμφανή αστυνομία, ούτε πολύ περισσότερο αστυνομοκρατία, ενώ σαφώς δεν αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας, όπως επιδιώκει να πείσει μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις". Σε αυτό το πλαίσιο η αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα της αστυνομικής επιχείρησης "Θησέας", "εξαιτίας της οποίας μετανάστες συλλαμβάνονται και κρατούνται καταχρηστικά σε αστυνομικά τμήματα υπό άθλιες συνθήκες".
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του υπουργείου τόνισε ότι "το υπουργείο δεν προτίθεται να εφαρμόσει πολιτική μηδενικής ανοχής και ότι χρειάζεται χρόνος για να εμπεδωθούν οι νέες κατευθύνσεις". Κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και συνεργασίας με τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών.
Στη συνάντηση μετείχαν η νέα επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ελθήνα Αγγελοπούλου, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρήγας Αξελός, ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Δρογώσης, ο συντονιστής του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Δημοσθένης Παπαδάτος και η νομικός Ειρήνη Βλάχου.
__________________