Π
ριν λίγες ημέρες στη γωνία Κολοκοτρώνη και Θησέως άνοιξε ένα μόνιμο παζάρι βιβλίου. Μιλάμε για τη συμβολή δύο εκ των πιο πολυσύχναστων – όλο το 24ωρο- δρόμων του κέντρου της Αθήνας, συνεπώς δεν προκαλεί εντύπωση ότι από την πρώτη ημέρα το  bazaar προσελκύει κόσμο και ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Λογικό, καθώς ο άλλος που φτάνει μέχρι εκεί για να πιει ένα ποτό είναι σε πιο χαλαρή διάθεση, πιθανόν να έχει και χρόνο για ξόδεμα περιμένοντας την παρέα του που τον έχει στήσει, ενώ τις πρωινές ώρες όλοι λίγο πολύ τρέχουμε να προλάβουμε να κάνουμε ό,τι δουλειά έχουμε και δεν βρίσκουμε χρόνο να τρυπώσουμε και να ξεφυλλίσουμε βιβλία. Το bazaar μένει ανοιχτό τις καθημερινές μέχρι τις 22:00-22:30, ενώ το Σάββατο που μας πέρασε κατέβασε ρολά μετά τα μεσάνυχτα.
Πέρασα λοιπόν κι εγώ την πόρτα του για να δω τι είδους βιβλία πωλούνται με έκπτωση που φτάνει και το 70%, όπως μας πληροφορούν τα τεράστια κόκκινα γράμματα στη βιτρίνα του. Και μπαίνοντας βρέθηκα σε ένα λίγο σουρεάλ κόσμο γεμάτο λέξεις, εικόνες και σελίδες από βιβλία εντελώς ετερόκλιτα μεταξύ τους: ενδεικτικά θα αναφέρω ότι μπορείς να βρεις Νίτσε και Φρόιντ από 5 ευρώ μέχρι το Δυσκοιλιότητα - Κολίτιδα-Αιμορροϊδες (που μάλιστα υπόσχεται οριστική θεραπεία χωρίς φάρμακα για παράσιτα και αμοιβάδες) στην τιμή των 6 ευρώ. 
Μέσα σε αυτό το χάος λοιπόν προέκυψε μια επίσης σουρεαλιστική λίστα με προτάσεις φτηνών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στην πολυσύχναστη αυτή γωνιά του κέντρου:
Μάρκ Τουέιν κι άλλοι κλασικοί με μόλις 2,50 €
Τρεις Μελέτες για τη Θεωρία της Σεξουαλικότητας, Σίγκμουντ Φρόιντ, εκδόσεις Νίκας, 5, 50 €
Ολόκληρη η σειρά των εκδόσεων Νίκας (θα βρείτε πολλά βιβλία των συγκεκριμένων εκδόσεων που είναι αυτές που βρίσκονται, κατά βάση, πίσω από το Bazaar) για τον Φρόιντ πωλείται σε αυτή τη χαμηλή τιμή. Φρόυντ είναι αυτός, κάτι θα ξέρει περισσότερο για την σεξουαλικότητα.AdTech Ad
Αναρχία, Πιοτρ Κροπότκιν, εκδόσεις Δαμιανός, 3 €Οι βασικές αρχές του αναρχισμού του Κροπόκτιν, πρίγκιπα αλλά κι ενός από τους πατέρες του αναρχικού κινήματος, με μόλις 3 ευρώ.
Αιμομιξία, Μαρκήσιος Ντε Σαντ, εκδόσεις Το Ποντίκι: 2,50 Και παραμένουμε στα πολιτικά βιβλία –γιατί τέτοια είναι τα βιβλία του Ντε Σαντ- και το συγκεκριμένο έργο του στο Bazaar κοστίζει μόλις 2,50.
Φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εκδόσεις Νίκας, 4,50 €Και κλασική ελληνική λογοτεχνία στο Bazaar. Ίσως ο σπουδαιότερος μας πεζογράφος και το πιο εμβληματικό, και γνωστό, του έργο κοστίζουν λιγότερο από σαλάτα στα Everest. Δεν έχεις δικαιολογία να μην έχεις διαβάσει Παπαδιαμάντη, πάρ’ το απόφαση.
Ο Άρχοντας των Μυγών, Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, εκδόσεις Καστανιώτη, 5,90 €Βιβλία της σειράς «Οι Νομπελίστες» των εκδόσεων Καστανιώτη πωλούνται, όλα, στην τιμή των 5,90 € . Διάλεξα το έργο του Γκόλντινγκ γιατί είναι από τα αγαπημένα μου κι ένα από τα βιβλία που ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν στη λίστα 10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν κλείσεις τα 30, δεν ξέρω πώς ξέφυγε.
Ροβήρος ο Κατακτητής, Ιούλιος Βερν, Collection Heizel, 5,50 €Για να θυμηθείτε τα νιάτα σας, γιατί ποιος δεν έχει διαβάσει Ιούλιο Βερν. Υπάρχουν αρκετά βιβλία του Βερν, όλα από την ίδια σειρά με το σκληρό εξώφυλλο και όλα –λίγο πάνω, λίγο κάτω- από την τιμή των 5,50 €
Πολλές οι επιλογές σε παιδικά βιβλία.
Πολλές οι επιλογές σε παιδικά βιβλία.
Τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα, εκδόσεις Modern Times, 4,50 
Για να θυμηθείτε τα ακόμη πιο νιάτα σας ή για να βγάλετε την υποχρέωση σε εκείνο το παιδικό πάρτι που είστε καλεσμένος. Άλλωστε χίλιες φορές να βγάλετε την υποχρέωση με ένα παιδικό βιβλίο παρά με κάποιο πλαστικό παιχνίδι που το πιτσιρίκι θα το παίξει μανιασμένα για μια εβδομάδα και μετά θα ξεχάσει για πάντα την ύπαρξη του.
Έγκλημα, Irvine Welsh, εκδόσεις οξύ, 6 €Και σύγχρονη ξενόγλωσση λογοτεχνία στο Bazaar. Θα βρείτε αρκετά βιβλία των εκδόσεων οξύ, τον Welsh τον αγαπάμε στην Popaganda, το συγκεκριμένο δεν το έχω διαβάσει. Για πείτε καμιά γνώμη.

Έκπτωση μέχρι 70% στις τιμές των βιβλίων.
Κ, Βασίλης Βασιλικός, εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, 4 €Εντάξει έγινε πιο γνωστός από το Ζ αλλά το Κ έχει ιλιγγιώδη έκπτωση από τα 21,70 € στα 4,00 €
Παραδοσιακές Συνταγές της Ρέας, Ρέα Αντωνιάδου, 6 €Τι ποιας Ρέας; Της Ρέας του Big Brother. Και παραδοσιακές, και δικές της, και για τους μερακλήδες αυτού του τόπου. Μόλις 1,50 € ακριβότερο από τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη.
Μπίρες Από Όλο Τον Κόσμο, εκδόσεις: Naumann Goebel, 6 €Και μετά τα μεζεδάκια της Ρέας ώρα για αλκοόλ. Αν αγαπάτε τις μπίρες και θέλετε να διευρύνετε τις γνώσεις σας για αυτές, ιδού η ευκαιρία μόνο με 6 
Πολλά βιβλία για αγαπημένες ή μη μπάντες.
Masters of Metal: Τέσσερις Δεκαετίες Σκληρού Ήχου, από τις εκδόσεις οξυ και το MAD, 5€Μαζί με τα μπιρόνια έρχεται και το μέταλ. Τέσσερις δεκαετίες, πέντε μόλις ευρώ. Καλό deal.
Η Μουσική Βίβλος των 90ς, ειδική έκδοση του περιοδικού SONIK by Avopolis, 5 €Τα CD και τα φορητά CD player, η brit pop, το grunge, τα κλαμπ στην Ίμπιζα, η Καιτούλα Γαρμπή, το ecstasy και ό,τι άλλο μας τυράννησε τη δεκαετία του ’90 σε συσκευασία 5 ευρώ.
Brasil: Βιογραφία του Caetano Veloso, εκδόσεις Ηλέκτρα, 8 €Ό,τι θες να μάθεις για τη ζωή του σπουδαίου βραζιλιάνου μουσικού. Αλλά και ό,τι δε θέλεις αφού μιλάμε για άλλη μια ιλιγγιώδη πτώση τιμής από τα 25,50 ευρώ στα 8.
Βιβλία με τη σφραγίδα του National Geographic.
Αίας, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος, Σοφοκλής, από τη σειρά Βιβλιοθήκη Αρχαίας Ελλάδας του National Geographic, 6,50 €Βουτιά στους αρχαίους ημών προγόνους με την σφραγίδα του National Geographic. Θα βρείτε επίσης Όμηρο και Ξενοφώντα.
Caravaggio, από τη σειρά Βιβλιοθήκη Τέχνης/Οι ιδιοφυίες του National Geograpic, 7, 50 €Για να γεμίσουν τα μάτια μας χρώμα. Εκτός από τον Caravaggio θα βρείτε και Renoir, Rubens, Rodin στην ίδια τιμή.
Pocket Bερολίνο, εκδόσεις Lonely Planet, 4 €Πολλά από τα βιβλία της σειράς Pocket του Lonely Planet στη τιμή των 4 ευρώ. Διάλεξα Βερολίνο γιατί ελπίζω να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός μου. Θα βρείτε, μεταξύ άλλων Παρίσι, Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Βαρκελώνη.
Pocket οδηγοί του Lonely Planet.
Παραγγελιά, Παύλος Τάσιος, εκδόσεις Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, 2,50 €Αν είσαι σινεφίλ σου έκατσε μια χαρά. Το σενάριο της Παραγγελιάς σε εξευτελιστική τιμή. Θα βρεις σενάρια κι από άλλα διαμάντια του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης ή «Ο Πίπης», Λάκης Μιχαηλίδης, εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2,50 €Γιατί; Δεν είναι κινηματογραφικό διαμάντι ο Πίπης; Δεν σας καταλαβαίνω.
Ο Άλλος και ο Άνθρωπος, Πασχάλης Τσαρούχας, εκδόσεις Περίπλους, 5 €Πείτε ότι μόνο εγώ δεν ήξερα ότι έχει βγάλει βιβλίο ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας, που μάλιστα ξεκινάει έτσι:
Σώτερ, ω Σώτερ!
Εσύ ‘σαι που αχάραγα ξυπνάς τα βλέφαρά μου;
Εσύ ‘σαι που άλλο ξωτικό στη φύση δε σου μοιάζει;
Τι θες, τι ‘ναι που βούλεσαι για να βρεις και χαλεύεις;
Τι ‘ναι που σ’ έφερε νωρίς στα γκρίζα χώματά μου;
Απάνω, είναι καιρός πολύς που σ’ είχα απαντήσει.
Να γλυκοπλέκεις σ’ άφησα ένα μάτσο κληματσίδες
κι εδώ σε βλέπω αγόγγυστα το έρμο σου να σέρνεις
το πόδι σου τ’ αριστερό, το σαϊτολαβωμένο.
Bazaar βιβλίου, Κολοκοτρώνη & Θησέως, Κέντρο